CD’s van harte aanbevolen

Matthieu Idmtal Edvard Grieg: Pianosonate, Op. 7 & 14 Lyrische Stukken

"Het lijkt makkelijker dan het is: een bepaalde stijl toeschrijven aan een musicus, maar als er één aspect bijzonder genoemd kan worden bij Idmtal's spel, is het zijn vermogen om het instrument niet alleen echt te laten zingen, maar dit ook op een natuurlijke en intuïtieve manier te doen. Het lijkt alsof dit poëtische lyrisme als het ware aangeboren is bij hem." (Opus Klassiek, 2022)

"Met grote virtuositeit brengt hij niet alleen de perfectie van Griegs muziek naar voren in de hoekdelen van de sonate, maar laat hij ook zien dat er veel drama in dit werk zit. In de twee middendelen bereikt Idmtal echter een mate van gevoeligheid die onmiddellijk aanspreekt." (Pizzicato Magazine, 2021)


"Een diepe en reflectieve Grieg. Idmtal zocht meer achter de noten, en het resultaat is een album om over na tedenken. Je zou er verliefd op kunnen worden." (Cultuurpakt, 2021) Zie website 

Bas Verheijden

Een album vol onbekende Schubert werken: 3 Fantasieën voor piano die (bijna) nooit klinken in de concertzaal. Eén van die fantasieën maakte Schubert nooit af. Daarvoor heeft Verheijden zelf een slot gemaakt. Ook staan er 16 liedtranscripties van geliefde en ook hele onbekende Schubert liederen op de CD die Verheijden speciaal voor dit album maakte: 78 minuten aan Schubertiaanse verrassingen. Zie website 


Alexander Kashpurin concertpianist en conductor 

Dit is een zeer goede kennismaking met dit muzikale multitalent. Op deze cd speelt Alexander pianosolo en is hij dirigent van het kamerorkest Infinitum. Wat staat er op de cd?

- Franz Liszt (1811 - 1886), Apres une lecture de Dante:   Fantasia quasi Sonata S.161/7 (1849)  - Ludwig van Beethoven (1770-1827) Sonata no. 32 in C minor, op. 111 (1821-1822) I en II - Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)/Mikhail Pletnev (1957), Nutcracker Suite op 71a (1892)  No 7, Andante Maestoso (Pas de deux)
Infinitum’ chamber orchestra, Alexander Kashpurin conductor

- Samuel Barber (1910-1981), - Adagio for strings, op 11 (1936)     

- Sergei Rachmaninoff (1873-1973), Vocalise, op.34 no.14 (1912) - arr. for cello and string orchestra

De CD is te bestellen voor 18 euro (excl verzendkosten) bij: musica@pygmalion-art.com

Zie ook website Alexander Kashpurin

Goldberg Variaties Geoffrey Madge


In de 18e eeuw werd pianomuziek naar een nieuw en eerder ongehoord niveau getild door de Goldberg Variaties. Niet alleen de technische virtuositeit maar vooral de schitterende rijkdom aan zeggingskracht maken deze aria en de dertig variaties daarop zo bijzonder.Geoffrey Madge startte met de Goldberg Variaties zo'n 40 jaar geleden. Hij ervaart ieder optreden als een nieuwe gebeurtenis in zijn leven. Iedere keer voelt hij de oneindige mogelijkheden die deze variaties bieden. De kunst ligt hier vooral in de beperking. In alle variaties spreken levenswijsheden, die sterk variëren van begin tot eind. Bach wordt op deze manier weer eigentijds en 21e eeuws! 

Bestel CD

Matthieu Idmtal 


“Dit is beslist één van de betere Scriabin albums van de laatste tien jaar” (De Nieuwe Muze – September 2018)“Het is een muzikale taal waarin de Belgische pianist Matthieu Idmtal zich uitstekend thuis lijkt te voelen. Hij speelt deze – vaak korte – stukken met een grote gevoeligheid, met flair en verbeelding, en, vooral, met veel poëzie. (…) Dit is dan ook een ideale cd om die wonderbaarlijke wereld van Alexander 


Skrjabin te leren kennen en waarderen. (*****)” (Radio Klara – September 2018)

“Hij verbindt op sublieme wijze klankschoonheid met expressie. Zijn spel bevat een gevarieerd en kleurrijk toucher, soepele fraseringen, een natuurlijk rubato, een fijn uitgewerkte dynamiek en een aanstekelijke verbeelding. Idmtal is een dichter aan de piano.” (Magazine Stretto – September 2018)

Christian Sanders


De Nederlandse pianist Christian Sanders legde een paar maanden geleden de vier delen van Franz Schubert impromtus op 90 en de vier delen van op 142 vast op cd. 


De reacties waren zo positief dat Cristian Sanders dit op verschillende podia heeft mogen spelen in Nederland en het buitenland. Een ware tour de force die Cristian Sanders met grote precisie tot klinken brengt. Naar eigen zeggen was dat vooral een persoonlijke keuze, aangezien Christian Sanders echt een favoriet is van Schuberts muziek. Vooral de pianowerken met de twee reeksen Impromptus (Op.90 en Op.142) . Het is fijnbesnaarde muziek die bol staat van melancholie en intimiteit en daarmee juist 'zo geniaal en tegelijkertijd ook kwetsbaar is', aldus Christian Sanders. 

Maya Levy (viool) Matthieu Idmtal (piano)


Edvard Grieg: Complete Violin Sonatas


"Ze spelen op intieme wijze samen, tasten elkaar nieuwsgierig af, vormen een overtuigende eenheid. Samen zijn ze ook individueel sterk. Elk deel wordt met evenveel aandacht en toewijding opgebouwd, het resultaat is steeds verrassend en meeslepend." (Luister - Magazine voor Klassieke Muziek)


"Bloedserieus, met een prachtig afgewerkte virtuositeit en een eigentijds gevoel voor romantische fraseringen (…) Het duo laat Grieg van zijn meest lyrische kant tonen en dat klinkt prachtig." (Pianowereld/De Nieuwe Muze - Januari 2018)

Daniel Wayenberg & Martin Oei - Chopin a deux


Chopin à deux Frédéric Chopin

Nederlands oudste pianoveteraan, Daniël Wayenberg, is hier te horen met een jong aankomend talent, Martin Oei. De verschillen zijn nog groter dan het lijkt. Wayenberg heeft namelijk een voorkeur voor de moderne Steinway, terwijl Oei het liefst een historische instrument bespeelt. 


Oei heeft niettemin Wayenberg zo ver gekregen om achter een historische Erard te kruipen. Op deze cd bespelen ze een roodbruine Erard uit 1846 en een zwarte uit 1884, afkomstig uit het atelier van pianorestaurateur Frits Janmaat. Het programma betreft de beide pianoconcerten van Chopin, maar dan bewerkt voor twee piano’s. Het is een praktijk die Chopin zelf ook wel toepaste, wanneer hij een van zijn leerlingen de concerten liet studeren. Chopin nam dan zelf het orkestgedeelte voor zijn rekening, dat hij uiteraard uit zijn hoofd wist te spelen. Voor deze cd-uitgave hebben Wayenberg & Oei verschillende pianoarrangementen bestudeerd, waaruit ze vervolgens hun eigen versie samenstelden. 

Regina Albrink


Regina Albrink geeft al jaren een KERSTRECITAL in Het Concertgebouw Amsterdam. Ze begon hiermee in 1991. Het concert is steevast uitverkocht dankzij interesse vanuit heel de wereld. Haar recital van 2004 werd integraal uitgezonden op deradio en werd ook uitgebracht als cd. Dat van 2008 verscheen als dvd. Een Nederlandse recensent over haar kerstrecital 2018:

"Topconcert, parelend, fijnzinnig, helder en zo doorzichtig als glas, Regina is een integer musicus die de gedachte achter de geschreven noten via het hart laat spreken en daarom het publiek zo bijzonder raakt"Voorts is zij te beluisteren op een aantal cd's, waaronder de veelgeprezen The Best of Gottschalk, Liszt The Legend, The Many Colors of Chopin en Beethoven 5 Sonatas.

Wouter Harbers


Wouter Harbers, ik ben pianist en het is mijn passie om pianomuziek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dit probeer ik te doen door de mooiste muziek ter wereld te spelen, deze muziek kort en bondig toe te lichten en door te streven naar een sfeervolle setting.


Kijk gerust een tijdje rond op deze site, of nog leuker: bezoek één van mijn concerten...


Wouter Harbers, piano

Ars Musica Orkest

o.l.v. Patrick van der Linden


Chopinalbum

Piano Concerto No. 1

Naruhiko Kawaguchi


Naruhiko Kawaguchi is geboren in Morioka en groeide op in Yokohama, Japan. Hij heeft al vele prijzen gewonnen in diverse competities over het hele wereld, waaronder bij de 1st International Chopin Competition on Period Instruments 2018, de International Competition Musica Antiqua Bruges 2016, de 1st Rome Fortepiano International Competition (Premio Muzio Clementi), en de Stanley Hoogland Square Piano Award 2016. Hij heeft recitals op fortepiano gegeven in Maggio Musicale Fiorentino, Monteverdi Festival (Cremona), Goldberg Festival Gda?sk, Wunderkammer Trieste enz. Hij heeft gesoleerd in een concert met The Orchestra of the Eighteenth Century etc. 

Naruhiko heeft zijn bachelor in musicologie gehaald aan de Tokyo University of the Arts, en tevens een master in Early Music aan dezelfde universiteit. Hij behaalde ook een master in Early Music aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2017 cum laude afstudeerde. Hij studeerde fortepiano bij Richard Egarr, Christine Schornsheim en Kikuko Ogura, klavecimbel bij Menno van Delft.

Website

Piet Swerts


24 Sonates opgenomen op en voor de Straight Strung Concert Grand Chris Maene bij Antarctica Records AR013. Première daarvan 1/11 in Nijmegen.


To put your hands on the piano keys connects straight to your soul. Guiding you into harmonies from your deepest Self, this unconditional, eternal covenant creates grand urprises. These sonatas originate in a whirl as if the piano whispers to you after many years, setting free the muse, letting arise the music in its most authentic form, ntentionally pure, away from tendencies, timeless, honest and sensitive. Giving one’s heart to music, insight arises into your inside.


I wrote my earliest piano compositions a long time ago, in the seventies. Since then, the desire for composing own piano music has remained unchanged. I’ve written about thirty pieces for the instrument to date: Lees meer

AVROTROS Klassiek presenteert pianiste Yang Yang Cai


22 jaar is ze, en één van de grootste pianotalenten van Nederland. Deze week neemt ze binnen talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert! haar debuut-cd op. Op haar debuut-cd, die ze voor ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ opneemt staan onder meer de derde pianosonate van Chopin, een prelude van Rachmaninov en werk van Soler, Albéniz, Mozart en Szymanowski. Het album, inclusief cd, komt half december uit en wordt exclusief toegestuurd aan de leden van AVROTROS Klassiek, die met hun steun bijdragen aan dit talenttraject. Naast het maken van opnames voor de cd, worden de deelnemers professioneel op de foto gezet, en doen ze media-ervaring op met het geven van interviews en het optreden in onze programma's op radio, tv en YouTube. 

Haar debuut-cd, die ze voor ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’


Christian Sanders
behaalde in 2010 zijn bachelor diploma aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 2015 slaagde hij met een 9+ voor zijn masterstudie aan het conservatorium te Utrecht bij Klara Würtz. Hij vervolgde zijn studie aan de Musik und Kunst Privatuniversität Wien waar hij zich als uitvoerend musicus verder ontwikkelde in de beroepspraktijk en slaagde voor het prestigieuze Certificate of Performance Program. Christian volgde masterclasses bij onder anderen Rian de Waal, ook nam hij succesvol deel aan een groot aantal concoursen. 


De Pianosonate nr.13 in A groot D 664, is een sonate, gecomponeerd door Franz Schubert in de zomer van het jaar 1819. De "kleine" sonate, die zeer geliefd is onder pianisten, wordt zo genoemd om deze te onderscheiden van de veel uitbundigere sonate uit 1828 die in dezelfde toonsoort staat.


De drie pianosonates van Franz Schubert, D 958, 959 en 960, waren de laatste grote werken die Schubert voor piano solo componeerde. Zij werden geschreven tijdens de laatste maanden van zijn leven (tussen de lente en het najaar van 1828). De sonate in A majeur, D 959, vertegenwoordigt de late compositiestijl van Schubert en heeft een majestueus, dramatisch en nostalgisch karakter.


Bestel de CD via bol.com

Anna Khomichko’s 

consummate artistry rests on a powerful musical conviction, intelligence, and maturity She creates an astonishingly delicate sound with her crystal-clear touch and mindful interpretations Her fascinating personality and charisma – not only proven by her stage performances, but also during her live moderations – immediately mesmerises any sort of audience


Communicating with a young generation in the language they understand best – Anna is on a mission to constantly provide high-quality content for her fast-growing blogs about classical music on YouTube and Instagram She creates a role model of a young female leading musician and aspires to inspire thousands of teenagers, and in fact, people of any age, background, or profession.

“Khomichko plays the entire program ... with crystal clear conciseness and without a trace of false sentimentality, so the whole thing sounds even more rebellious and "crazy". She has a perfect sense of the inner fire and the utopian potential of her selections and so one marvels at the uncanny "modernity" of all works.” 


RONDO magazine, Attila Csampai (5/5) "an impressive debut" Schabel Kultur-Blog, Michaela Schabel "the artist gives these works a very personal, airy and often cheerful touch"Redactie e-mailadres: 

info@pianovrienden.nl

Pianovrienden | 2024