"De stilte tussen de noten: Christian Sanders over Schubert en spelen vanuit het hart"

Christian Sanders

Voorwoord namens PianoVrienden

Met trots presenteren wij dit interview met pianist Christian Sanders, een gepassioneerd musicus en Schubert-specialist die zijn publiek weet te raken met oprechte muzikale zeggingskracht. Tijdens de Oranje Marathon in Den Bosch – een jaarlijks terugkerend muzikaal feest op Koningsdag – is Christian een vertrouwd gezicht. Zijn optredens combineren technische virtuositeit met diepgang en persoonlijkheid. Voor PianoVrienden is het een eer om zijn verhaal te delen: over inspiratie, het leven als uitvoerend kunstenaar, en de kracht van live muziek. 


Wij hopen dat dit portret bijdraagt aan een groter publiek voor zijn prachtige spel en zijn liefde voor Schubert.


— PianoVrienden




Over Christian Sanders als pianist en Schubert-specialist


Wat betekent Schubert voor jou persoonlijk?


Voor mij is Schubert een heel bijzonder componist. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat zijn muziek de luisteraar altijd weet te raken met de warmte, liefde en hoop die eruit spreekt. Het feit dat Schubert als persoon een zwaar leven heeft gehad en, in tegenstelling tot veel van zijn tijdgenoten, niet als grote componist werd erkend en op zeer jonge leeftijd is overleden, maakt hem tot iemand met wie je je goed kunt inleven.


Hoe is je fascinatie voor Schubert ontstaan?

Ik heb een gedeelte van mijn opleiding in Wenen gevolgd. Daar heb ik de liefde en fascinatie voor Schubert echt ontdekt. Dit heeft ook te maken met de invloed van Oostenrijkse volksmelodieën en de melancholische nabijheid van de dood die in Oostenrijk sterk aanwezig is. Dit weerspiegelt zich ook in de muziek van Schubert.


Wat maakt Schuberts werk technisch en emotioneel zo uitdagend voor een pianist?


De muziek van Schubert is veel moeilijker dan de meeste mensen denken. Zijn muziek klinkt vaak heel eenvoudig, maar juist dat maakt het zo moeilijk. Technisch is Schubert ontzettend lastig te spelen en vereist veel vingervlugheid. Toch moeten alle loopjes vanzelfsprekend en moeiteloos klinken. Omdat je bij Schubert niet de grote klanken en virtuositeit kunt benadrukken, moet je vooral zijn ‘eigen taal’ kennen. Daarnaast vereist zijn werk een zeer verfijnde aanslag.


Heb je een favoriete compositie van Schubert? Waarom juist die?


Ik vind het lastig om een absoluut favoriet werk te noemen, daarom noem ik er twee: de Sonates D959 en D960. Deze sonates zijn gecomponeerd vlak voor zijn dood, maar verschillen totaal van karakter. D959 vertelt als het ware een levensverhaal met zowel mooie als pijnlijke momenten. D960 voelt alsof Schubert al bezig is met het volgende leven – ik heb echt het gevoel dat hij daarin zijn naderende einde accepteert.


Hoe bereid je je voor op het uitvoeren van Schuberts werk?


Een concert met uitsluitend Schubert vereist een specifieke voorbereiding. Omdat hij niet volledig in de klassieke noch in de romantische stijl past, is het lastig zijn werk met dat van andere componisten te combineren. Daarom presenteer ik zijn muziek het liefst in een volledig Schubert-programma, een zogeheten Schubertiade. Om het spannend te houden voor het publiek, vertel ik ook graag iets over wie Schubert was en wat zijn muziek bijzonder maakt.


Zijn er bepaalde pianisten of opnames van Schubert die je inspireren?


Ik beperk me niet tot een of twee opnames, maar ik kan wel zeggen dat Schubert het beste tot zijn recht komt als je iets begrijpt van de Oostenrijkse cultuur. Schubert legde veel nadruk op nationale afkomst in zijn muziek. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar pianisten die uit die regio komen of daar hun carrière hebben gehad, zoals András Schiff, Paul Badura-Skoda, Alfred Brendel, en Maria João Pires vanwege haar intieme interpretaties.


Hoe breng je iets nieuws in je interpretatie van een componist die zo vaak gespeeld is?


Als pianist is het altijd je taak om iets eigens toe te voegen aan elk werk dat je uitvoert. Schubert wordt volgens mij overigens niet extreem vaak gespeeld. Componisten als Beethoven, Liszt en Chopin zie je vaker op programma’s. Schubert is een gespecialiseerde componist die muzikaal moeilijker te interpreteren is omdat hij precies op de grens van twee stijlperiodes zit. Juist dat maakt hem zo uitdagend. Tijdens mijn opleiding in Wenen heb ik me daar uitgebreid op gericht.


In hoeverre speelt improvisatie een rol in jouw vertolking van Schubert?


Ik improviseer zelf niet, maar sommige composities van Schubert hebben een sterk improvisatorisch karakter. Denk bijvoorbeeld aan de acht Impromptu’s, op. 90 en op. 142. De soepelheid, spontane harmonieën en melodieën doen denken aan improvisaties. Hoewel het volwaardige composities zijn, moeten ze toch klinken alsof ze ter plekke ontstaan.


Wat is voor jou het verschil tussen Schubert solo spelen en in een trio?


Het grote verschil is dat je bij kamermuziek altijd rekening moet houden met andere musici. Je maakt niet alleen muzikale keuzes voor jezelf, maar ook samen. Dat maakt het bijzonder: je leert nieuwe ideeën kennen en deelt je eigen interpretaties. In Schuberts kamermuziek, zoals in de pianotrio’s, is goede communicatie essentieel, vooral door het veelvuldig overnemen van motieven tussen piano en andere instrumenten.


Hoe zou je je eigen stijl als pianist omschrijven?


Mijn stijl hangt sterk af van de componist. Ik ben niet uitgesproken conservatief of vooruitstrevend, maar zoek naar balans. Authenticiteit is voor mij belangrijk: ik verdiep me in de culturele context van de componist en blijf daar trouw aan. Daarbinnen geef ik ruimte aan mijn eigen interpretatie. Als je te veel nadruk legt op je eigen stijl, verlies je de historische nuance.


Over zijn werk in een trio en concertervaringen


Kun je iets vertellen over het trio waarin je speelt? Hoe is het ontstaan?

Op dit moment heb ik geen vast trio. Ik neem regelmatig deel aan verschillende muzikale projecten, en soms maakt een pianotrio daar deel van uit. Tijdens mijn opleiding in Wenen had ik wel een vast trio waarmee we ons verdiepten in de Slavische muziek, vooral uit Tsjechië, zoals het werk van Smetana. Samen voerden we zijn pianotrio uit, een compositie sterk beïnvloed door Tsjechische volksmuziek. Omdat mijn trioleden deze culturele achtergrond hebben, hielp dat enorm bij het begrijpen en authentiek vertolken van die stijl.


Hoe verliep de samenwerking met je medemuzikanten binnen het trio?


Op dit moment werken we helaas niet meer samen, maar ik kijk met veel plezier terug op die periode.


Wat is het grootste verschil tussen solo spelen en spelen in een ensemble?


Bij solo speel je volledig op jezelf, terwijl je in een ensemble constant met elkaar in dialoog bent. Je maakt niet alleen interpretatieve keuzes voor jezelf, maar ook in samenspraak met anderen. Je vormt als groep een muzikaal geheel. Door vaker samen te spelen groei je niet alleen individueel, maar ook als ensemble. Dat is een bijzonder proces.


Wat was een bijzonder concertmoment dat je altijd bij zal blijven?


Er zijn er veel, maar een paar springen eruit:


  • Mijn masterexamen in 2014 aan het conservatorium in Utrecht, waar ik het tweede pianoconcert van Johannes Brahms uitvoerde met orkest.
  • Mijn concertexamen in Wenen met Schuberts sonate D959.
  • Een concert met mijn pianotrio in een prachtig kasteel bij Schloss Maria Enzersdorf in Oostenrijk.


Hoe kies je het repertoire voor je optredens?


Tegenwoordig kies ik mijn programma op basis van de gelegenheid. Vroeger, tijdens mijn studietijd, koos ik stukken vaak willekeurig of als voorbereiding op een concours. Nu probeer ik echt recht te doen aan de situatie. Als je bijvoorbeeld speelt voor dementerende ouderen in een verzorgingshuis, kies je een heel ander programma dan voor een publiek van muziekkenners in een concertzaal.


Hoe ga je om met zenuwen of spanning voor een belangrijk concert?


Zenuwen zijn iets wat nooit helemaal verdwijnt bij een artiest. Wel kun je leren ermee om te gaan. De belangrijkste remedie is grondige voorbereiding: je moet je repertoire zó goed kennen dat je het bij wijze van spreken in je slaap kunt spelen. Daarnaast is mentale voorbereiding belangrijk – jezelf trainen om in het moment te blijven, ook bij spanning. En ten slotte: wees mild voor jezelf. Iedereen maakt fouten. Zelfs als je een black-out hebt, is het belangrijk om door te spelen. Het publiek vergeeft veel meer dan je denkt.


“De muziek van Schubert klinkt eenvoudig, maar juist dat maakt het zo moeilijk.”



Wat vind je het mooiste aan live optreden?


De vreugde die je mensen kunt geven en de waardering die je daarvoor terugkrijgt. Het is een uitwisseling van energie, en dat is ontzettend waardevol.


Hoe ziet een ideale concertavond er voor jou uit?


Een ideale avond begint met gezonde spanning, gevolgd door een uitvoering waarin ik mezelf volledig kan uitdrukken en opga in de muziek. En als ik dan achteraf een goed gevoel heb over hoe het gegaan is – los van applaus of complimenten – dan is het voor mij geslaagd.


Over de Oranje Marathon in Den Bosch


Wat betekent het voor jou om weer deel te nemen aan de Oranje Marathon?


De Oranje Marathon is een heel leuk en vertrouwd evenement waar ik ieder jaar met veel plezier naar uitkijk. Ik zie er bekende gezichten in het publiek en bij de organisatie, en het is een mooie gelegenheid om muzikale collega’s weer te spreken. Een geweldige traditie, en dat is mede te danken aan Guido!


Wat maakt optreden op Koningsdag in Den Bosch zo bijzonder?


Het feit dat het elk jaar op Koningsdag plaatsvindt, maakt het al uniek. Iedereen is in het oranje gekleed en er heerst een vrolijke sfeer – dat voel je als uitvoerder ook op het podium.


Kun je alvast iets vertellen over het repertoire dat je dit jaar speelt?


Ik speel dit jaar onder andere de Sturm-sonate van Beethoven, die voor mij symbool staat voor de stormachtige tijden waarin we leven. Uiteraard mag Schubert niet ontbreken: ik speel enkele van mijn favoriete Impromptus, die ik ook op CD heb opgenomen en graag wil promoten.


Hoe bereid je je voor op een evenement als de Oranje Marathon?


Zoals bij elk concert bereid ik me zorgvuldig voor. Omdat het publiek dichtbij zit en het door de drukte van Koningsdag nooit helemaal stil is, vraagt het extra focus en voorbereiding. Ik oefen dus niet alleen muzikaal, maar ook mentaal op het kunnen blijven concentreren in een levendige setting.


Wat hoop je dat het publiek meeneemt van jouw optreden op de Parade?


Ik hoop dat ik het publiek kan raken en meenemen in de stormachtige Beethoven en de lyrisch ontroerende Schubert. En stiekem hoop ik natuurlijk ook dat ze een paar CD’s mee naar huis nemen!


Over docentschap en het organiseren van concerten


Hoe combineer je het geven van pianoles met je eigen muzikale carrière?


Dat is niet altijd gemakkelijk. Je moet constant afwegen waar je je aandacht op richt. Optreden heeft voor mij prioriteit, maar ik leer ook ontzettend veel van het lesgeven. Vaak zie ik mijn eigen valkuilen terug bij leerlingen, en met velen bouw je een persoonlijke band op.




Wat wil je jouw leerlingen meegeven over muziek en pianospel?


Wees altijd jezelf. Muziek maken is geen verplichting, maar iets dat uit enthousiasme moet komen. Authenticiteit en plezier staan voorop.


Wat zijn de belangrijkste elementen van een geslaagd pianoconcert volgens jou?


Twee dingen zijn voor mij essentieel:


  • Dat je het publiek achterlaat met inspiratie.
  • Dat je zelf tevreden bent met je spel.


Vooral dat laatste is lastig, want als pianist ben je vaak streng voor jezelf en gefocust op wat beter had gekund.


“Bij Schubert moet je zijn eigen taal leren spreken – grootsheid zit bij hem in subtiliteit.”


Organiseer je je eigen concerten? Hoe gaat dat in zijn werk?


Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het zelf organiseren van concerten. Niet alleen om te blijven optreden, maar ook om te groeien als ondernemer. Je leert organiseren en netwerken – twee vaardigheden die niets met muziek maken te maken hebben, maar wel onmisbaar zijn. In Wenen kwam ik in contact met Byron Yue, een Chinees-Amerikaanse pianist en oprichter van het Golden July Vienna Festival. Samen organiseren we optredens in Oostenrijk en Nederland. Zelf heb ik ook connecties met kerken en culturele centra, en organiseer ik huisconcerten. Meer info hierover is te vinden op https://www.gjmfvienna.com/.


Wat is de grootste les die je hebt geleerd als uitvoerend musicus én docent?


Als uitvoerend musicus heb ik geleerd dat je altijd je dromen moet volgen, hoe onrealistisch ze ook lijken. Als kind droomde ik ervan om concertpianist te worden. Sommigen zeiden dat ik beter iets praktischers kon kiezen. Maar ik heb nooit opgegeven en er hard voor gewerkt. Diezelfde les geef ik ook door aan mijn leerlingen: blijf geloven in wat je echt wilt doen.

Nawoord PianoVrienden

Christian Sanders laat met zijn muzikale visie en persoonlijke benadering horen hoe tijdloos en menselijk Schuberts muziek is. Zijn betrokkenheid bij de Oranje Marathon maakt hem geliefd bij publiek én collega’s. We danken hem voor zijn openhartigheid en hopen dat zijn verhaal velen zal inspireren en ontroeren.

Redactie e-mailadres: 

info@pianovrienden.nl

Pianovrienden | 2024