Redactie e-mailadres: info@pianovrienden.nl
PianoVrienden

 

Aanmelden
Piano Festivals
Klavier-Festivals Ruhr

Geprezen als "het belangrijkste pianofestival ter wereld" (FonoForum), presenteert het Ruhr-pianofestival velen concerten en openbare evenementen van April tot juli De grote meesters van hun ambacht (waaronder Daniel Barenboim, Alfred Brendel, Chick Corea, Hélène Grimaud, Igor Levit, Maurizio Pollini, Sir András Schiff, Daniil Trifonov en Mitsuko Uchida) eren regelmatig onze uitnodiging om een veelzijdige reeks unieke recitals en concerten uit te voeren in het Ruhrgebied. Effectieve, langdurige ondersteuning van jonge artiesten is een van de uitgesproken doelen van het festival; jaar na jaar worden dus ook een aanzienlijk aantal jonge pianisten, prijswinnaars en buitengewoon getalenteerde nieuwkomers uitgenodigd om op te treden in grote festivalrecitals.
Piano Festival of La Roque d'Anthéron

Bijna 39 jaar heeft het Internationale Pianofestival van La Roque d'Anthéron juli/augustus zich gevestigd als een uitzonderlijke evenement in de wereldwijde muziek- en pianoscène.
Hoewel de afgelopen jaren andere festivallocaties zijn toegevoegd, blijft het terrein van het Château de Florans de belangrijkste plek voor ontmoetingen tussen alle soorten muzikale creatie (klassiek, hedendaags ...), elke stijl (jazz, elektronisch ...) en alle soorten artiesten. Veel opkomende talenten naast de grootste internationale artiesten.
De akoestische kwaliteiten van het podium, net zo geschikt voor pianorecitals als voor concerten en symfonieën. Deze dragen bij aan de charmes van dit mythische en magische park, gevuld met de hele geschiedenis van het kasteel van Florans.
Het pianofestival voor de amateur

Op 21 & 22 december 2019 organiseert Stichting PianoFest in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam de tweede editie van het pianofestival speciaal voor amateurpianisten. Het festival is bedoeld voor iedereen met een liefde voor het maken van en luisteren naar pianomuziek zonder daarin een vakopleiding te hebben gevolgd.

Het Orlando Festival 2019

 

Het Orlando Festival 2019 kende een groot aantal artistieke hoogtepunten, waarvan de talrijke radio-opnames voor De Concertzender en AVROTROS alsmede drie opgenomen CD’s in de nabije toekomst zullen kunnen getuigen. Met een spectaculaire stijging van 20% van de bezoekersaantallen tot bijna 5000 bezoekers werden het belang en het bestaansrecht van dit bijzondere kamermuziekfestival in Limburg, het oudste en grootste van Nederland, nog eens extra benadrukt.

In totaal 31 internationale kamermusici verzorgden de 21 Orlando concerten, 33 masterclass deelnemers musiceerden op 20 goedbezochte regioconcerten. En vele amateurs, van jong tot oud, hebben spelend en luisterend intens genoten van het Orlando Festival, samen met het reguliere concertpubliek.

PianoWandeling Edam

 

Al weer zestien jaar geleden kwam Maisa van der Kolk, kunstenares en enthousiast bespeelster van historische muziekinstrumenten, op het idee een pianowandeling te organiseren in Edam. Zij  vroeg piano-eigenaren hun instrumenten één dag beschikbaar te stellen aan pianisten, zodat een wandelend publiek van hun spel in de prachtige Edamse huizen kon genieten.

Velen reageerden enthousiast en zo vond in 2004 de eerste PianoWandeling door Edam plaats. In de loop van de jaren is het karakter veranderd en zijn ook de meeste bekende Edamse openbare monumenten als locatie aan de wandeling toegevoegd. De laatste zondag van de maand mei vindt dit evenement jaarlijks plaats.

Noteert u alvast in uw agenda: De 17de PianoWandeling Edam zal plaatsvinden op zondagmiddag 24 mei 2020!

Pianowandeling Culemborg

 

Het initiatief voor de Pianowandeling Culemborg ligt bij Ellen Verhagen-Tilstra met een passie voor piano.

Na een geslaagd bezoek aan de Pianowandeling Edam in 2012 dacht Ellen direct aan de mogelijkheden voor een soortgelijke pianowandeling in het prachtige centrum van Culemborg. Al snel maakte ze haar ideeën kenbaar aan het publiek met een Facebookpagina en sprak ze met vrienden over de plannen.

Haar enthousiasme sloeg over naar anderen waardoor er in 2014 een pianocomité werd samengesteld dat, naast Ellen, bestaat uit de

pianoliefhebbers Peter Steutel, Marit Janssens* en Elmar van Loon. Later verving Hanny de Winter Marit Janssens. Met veel plezier zet het comité zich in voor de promotie van pianomuziek in en rond Culemborg. Daarnaast is door het comité deze website in het leven geroepen (www.pianoculemborg.nl) om een portal te creëren met informatie over o.a. pianolessen, concerten en andere piano gerelateerde activiteiten.

PROGRAMMA FESTIVAL 2019 BEKEND!


Het 7e Pianoduo Festival Amsterdam komt in zicht! Wilt u ook weer genieten van vele concerten, workshops, lezingen, Q&A's en de beste pianoduo's vanuit de hele wereld? Schrijf dan woensdag 9 tot en met zondag 13 oktober op in uw agenda. Op onze programmapagina vindt u meer informatie over alle festivalevenementen!
De Dag van de Piano.

De piano in de hoofdrol met workshops, voorspelen. lezingen, interviews en muziek.
zondag 27 september 2020 in de Kopermolen in Vaals.
De Kopermolen (Luthers Kerk), von Clermontplein 11, Vaals

De Dag van de Piano wordt georganiseerd door Stichting de Kopermolen, in nauwe samenwerking met diverse pianodocenten uit de Euregio. De dag is onderdeel van een breed activiteitenprogramma, dat door Stichting de Kopermolen wordt georganiseerd op het gebied van Talentontwikkeling. In samenwerking met 4ArtAlways wordt binnen het talentontwikkelingsproject MATCH, de tweede editie van de Dag van de Piano georganiseerd.
Miniconcerten, voorspeelmomenten, workshops en lezingen rondom de piano staan op het programma. Deelnemers zijn kinderen en jongeren in de leeftijd van 3 tot 18 jaar.
Orhanisatie: Ghislaine Mommer
Gast 2018 Mike Boddé
ANNA FEDOROVA (UA) ALEXANDER KOBRIN (RUS) ZLATA CHOCHIEVA (RUS) ALESSANDRO DELJAVAN (IT) SEVERIN VON ECKARDSTEIN (GER)
The Brussels Chopin Days 2019-2020 promesses to be better than ever before: five Chopin-recitals will be given by five of the most promising young talents of their generation: Anna Fedorova (with the Complete Ballades), Alexander Kobrin (with the Complete Sonatas), Zlata Chochieva (with the Complete Etudes), Alessandro Deljavan (with the Complete Impromptus & Complete Scherzi), and Severin von Eckardstein (Polonaise-Fantasy, Nocturnes and more) Location of the festival is the Hall of the Conservatory of Brussels.

‘A pianist that never played a single piece of Chopin can’t be called a pianist’
– A. Sultanov (2nd prize at the International Chopin Competition, Warsaw)
ZomerFestival Klassiek augustus 2021
Ieder concertseizoen zijn er concoursen met finales en geweldige winnaars, zoals aanstormende jonge toppianisten. Op het jaarlijkse ZomerFestival komen die laureaten bij elkaar voor een intensieve trainingsweek. Hun deelname maakt deel uit van de concours-prijzen.
Het zijn finalisten van Guldenberg Klassiek, 'Koffie bij de Piano', Rivierenland Klassiek, Geertruidenberg Klassiek, Vught Klassiek, Ulvenhart Klassiek, Kanjers in de Leest, Utopia Klassiek, Marquette Classique e.a.
Kortom: dagelijks om 20.00 uur zomeravondconcerten en overdag masterclasses
Woensdagavond: Openingsconcert Donderdag, vrijdag, zaterdag
10.00   Masterclass door Geoffrey Madge                                                         
13.30   Masterclass                                                      
20.00   Zomeravondconcert
Zondag 15.00 uur   Slotconcert
Donderdag 16.30 uur en zaterdag 11.00 uur: KinderFestival: voorstelling voor kinderen.
28 maart 2020 is de Internationale Pianodag. Op deze dag staan de piano en de pianist centraal. Op Goede Rede Concerten presenteren zeven pianisten zich 's middags op drie piano's, van klassieke muziek tot jazz en minimale muziek.

Internationale Pianodag met de piano en de pianist centraal.
Zeven pianisten laten zich deze middag horen op drie piano’s! Van klassiek tot jazz en minimal music.

Toelichting op het programma

De deelnemende pianisten op onze Piano Day zijn Willem Brons, Kanako Inoue, Ralph van Raat, Jacco Wynia, Daan Herweg en het Duo Scholtes & Janssens.Van klassiek tot modern-klassiek, van jazz tot minimal music.