Madgic Piano Inzichten – door Geoffrey Madge

NIEUW: Madgic Piano Inzichten – door Geoffrey Madge


Met een levenslange carrière als internationaal concertpianist, gepassioneerd docent en gevraagde masterclassgever, deelt Geoffrey Madge nu zijn persoonlijke en diepgaande inzichten in pianospel. In deze nieuwe rubriek biedt hij compacte, praktische suggesties – geboren uit jarenlange ervaring – voor zowel beginnende als gevorderde pianisten. Deze “Madgic Piano Inzichten” zijn geen vaste regels, maar speelse uitnodigingen tot experiment en ontdekking. Ze helpen je om beweging, ademhaling, klank en emotie op natuurlijke wijze met elkaar te verbinden. Kies eruit wat bij je past en laat de rest los. Vertrouw op je intuïtie – die weet vaak precies wat je nodig hebt. Elk inzicht is bedoeld om je muzikaliteit te verdiepen, je techniek te verfijnen en vooral: je spel persoonlijker en vrijer te maken.


Blijf luisteren, blijf voelen. Ontdek, speel, ervaar.

Welkom in de wereld van Madgic.

Maandelijks Inspiratiecitaat


Elke maand delen we een inspirerend citaat – een gedachte die tot nadenken stemt, je spel kan verdiepen of je visie op muziek verbreedt. Het zijn uitspraken van Geoffrey Madge zelf, of principes van beroemde pianisten en musici uit het verleden. Deze woorden geven vaak op een eenvoudige manier weer wat we soms diep vanbinnen al aanvoelen. Of het nu gaat om techniek, interpretatie, expressie of intuïtie – laat je raken, verrassen of uitdagen. Misschien biedt een enkel zinnetje precies dat inzicht dat je verder helpt op je muzikale pad.


"Soms zegt één zin meer dan een hele les."


Blijf luisteren, blijven leren – elke maand opnieuw.


“Logic gets you from A to B but imagination gets you further”.  (Einstein)

Madgic Tip


Wanneer we muziek spelen, is er altijd een emotionele lading aanwezig. Muziek komt niet alleen uit onze vingers, maar uit ons hele wezen. De manier waarop je speelt, wordt direct beïnvloed door wat je voelt. Maar hoe vind je dat gevoel dat leidt tot de juiste bewegingen?


Een goede manier om hiermee te beginnen is door je bewegingen te koppelen aan je ademhaling. Stel je voor: aan het begin van een stuk beweegt je pols rustig omhoog – dat is je inademing. Vervolgens laat je je hand dalen – je uitademing. Deze natuurlijke stroom helpt je om spanningen los te laten en je spel organisch te laten ontstaan.


Tijdens expressieve momenten kun je ook een lichte voorwaartse beweging van de bovenromp maken. Laat je pols en handen dan zachtjes mee omhoog bewegen. Oefen dit regelmatig, maat voor maat. Zo leer je hoe je lichaam en klank met elkaar verbonden zijn.


Let tijdens het studeren ook op de volgende punten:



Tijdens het spelen is er ook iets subtiels gaande: de energie van het publiek. Als je ervoor openstaat, kun je die voelen. Alles is trilling – muziek, jij, en zij.


Probeer bij natuurlijk spel het gewicht van je hand en onderarm soepel van toets naar toets te laten gaan, alsof je loopt. Laat je pols rustig bewegen, maar vermijd onnodig op- en neergaan – behalve als het helpt bij de frasering. De botten ondersteunen elkaar. Laat overbodige spanning los. Doe niets dat niet nodig is.


En misschien wel het mooiste advies: wees mild voor jezelf. Tijdens een ontroerend moment kan een stille glimlach wonderen doen – geen geforceerde, maar een echte, warme glimlach van binnenuit. Die verandert je spel op een manier die je niet kunt uitleggen, maar die je zeker kunt horen.

Redactie e-mailadres: 

info@pianovrienden.nl

Pianovrienden | 2024