Pianofestival Gouda / Mieke Verduijn

Voorwoord van PianoVrienden


Muziek brengt mensen samen, en het Pianofestival Gouda is daar een schitterend voorbeeld van. Als PianoVrienden zijn we diep onder de indruk van de passie en toewijding waarmee dit festival is georganiseerd. Het festival biedt een prachtig podium aan zowel jonge talenten als gevestigde artiesten, en weet met zijn diverse programmering een breed publiek te raken. De warme sfeer, de hoge artistieke kwaliteit en de inspirerende samenwerkingen maken dit festival tot een bijzondere belevenis. We feliciteren de organisatie met dit succes en kijken uit naar nog vele edities waarin de liefde voor de piano gedeeld en gevierd wordt!


Dankwoord aan Mieke Verduijn


Met groot respect en bewondering richten wij ons tot Mieke Verduijn, de drijvende kracht achter het Pianofestival Gouda. Haar ongeëvenaarde passie, visie en toewijding hebben dit festival tot een succes gemaakt. Door haar inzet brengt zij muzikanten en publiek samen in een unieke beleving van pianomuziek. Dit interview biedt een prachtige inkijk in haar inspiratie en doorzettingsvermogen. Dank je, Mieke, voor je prachtige werk en blijvende bijdrage aan de pianowereld!


Hoe begon het allemaal? Wat dreef Mieke Verduijn om het Pianofestival Gouda op te richten? We duiken in haar passie en achtergrond!

Persoonlijke Achtergrond en Opleiding

Op welke leeftijd begon je met pianospelen, en wat inspireerde je om dit instrument te kiezen?

Toen ik 8 jaar oud was, kochten mijn ouders een piano. Daarvoor had ik nooit echt kennisgemaakt met dit instrument, maar toen hij eenmaal in de woonkamer stond, begon ik er direct op te spelen en wilde ik graag op les. Ik moest nog een jaar volhouden dat ik dit écht wilde, en daarna mocht ik beginnen met pianoles. Toen ik een jaar of 13/14 was en meer serieuze composities ging spelen, werd mijn passie voor de piano echt aangewakkerd en begon ik te dromen van een carrière als pianist.

Kun je iets vertellen over je studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de invloed van docenten zoals David Kuyken en Slava Poprugin op je muzikale ontwikkeling?

Slava en David zijn twee heel verschillende docenten, en ik ervaar zelf dat juist de combinatie van die twee voor mij heel goed heeft gewerkt. Voordat ik bij hen terechtkwam, studeerde ik aan de pabo en volgde daarnaast intensief pianolessen bij Andrew Wright, die mij een hele goede technische basis heeft gegeven. Slava heeft mij tijdens de vierjarige bachelor vooral veel geleerd over toonvorming en maakte mij altijd bewust van het feit dat je op het podium als artiest een verhaal moet vertellen. Je moet heel bewust zijn van wat je wilt overbrengen op je publiek. Bij David studeerde ik twee jaar in de master. Hij voelde voor mij altijd als een zeer rechtvaardige leermeester, waarbij geen detail over het hoofd werd gezien. Hij zette mij altijd enorm op scherp, iets waar ik zeker mijn hele leven profijt van ga hebben.

Welke ervaringen tijdens je opleiding hebben je het meest gevormd als muzikant?

Naast de hoofdvaklessen is er tijdens mijn opleiding een andere wereld voor mij opengegaan: die van de kamermuziek. Al heel lang droomde ik ervan om in een pianotrio te spelen, en die droom kwam uit toen ik in het tweede jaar het Brioso Trio vormde met Mathias en Martine. Inmiddels zijn we ruim vijf jaar verder en nog steeds een trio, en dat is dan ook zeker een van de grote ‘aanwinsten’ die ik aan mijn studie heb overgehouden. Daarnaast heb ik altijd veel geleerd van groepslessen en voorspeelmomenten. Ik genoot ervan om naar medestudenten te luisteren en elkaar feedback te geven. Dit heeft mij geleerd scherp naar anderen en mezelf te luisteren, iets waarvan ik, behalve voor mijn eigen spel, ook in mijn lespraktijk profijt heb. Verder zat ik altijd op het puntje van mijn stoel in de meer praktijkgerichte vakken, waar we leerden over het maken van projecten, het aanvragen van fondsen en dergelijke. Dit heeft uiteindelijk geleid tot mijn afstudeeropdracht: Pianofestival Gouda!

Carrière als Pianiste

Je bent actief in verschillende kamermuziekformaties, zoals het Brioso Trio en het liedduo met sopraan Nanette Mans. Hoe hebben deze samenwerkingen je perspectief op muziek beïnvloed?

Het leuke aan samenwerken met andere musici is dat je altijd verschillende muzikale perspectieven en meningen tegenkomt. Door mijn eigen perspectieven steeds met collega-musici te delen en hen te proberen uit te leggen wat de muziek volgens mij te zeggen heeft, leer je steeds een sterkere visie op muziek ontwikkelen. Daarnaast leer je ook heel veel van andere instrumenten en juist ook van zangers, die altijd ‘ademen’ met de muziek. Daar kan je als pianist veel van leren.

Kun je ons meer vertellen over je deelname aan internationale masterclasses en festivals, zoals het Virtuoso & Belcanto Festival in Lucca?

Het is ontzettend leuk en leerzaam om je een langere periode helemaal onder te dompelen in bepaalde muziek, bijvoorbeeld tijdens een festival. Een bijzonder moment was afgelopen zomer, toen ik vijf dagen in de Muziekhaven masterclasses volgde van het Busch Trio, samen met mijn trio. Het Busch Trio is van ongekende klasse en heeft ons ontzettend geïnspireerd en doen realiseren dat wij heel graag als trio de top willen halen.

Welke componisten of werken hebben een speciale betekenis voor je, en waarom?

Ik heb een grote liefde voor de muziek van Debussy. Tijdens mijn masterexamen (een klein jaar geleden) speelde ik zijn hele eerste boek Préludes. De mogelijkheden die zijn muziek biedt om oneindig veel verschillende klanken te creëren, geven mij het gevoel dat ik de piano in al zijn facetten kan laten horen. Daarnaast heb ik een grote liefde voor de romantische trio’s, zoals die van Mendelssohn en Brahms (eerste trio’s).

Pianofestival Gouda

Wat motiveerde je om het Pianofestival Gouda op te richten?

Ik heb altijd al veel voldoening en energie gehaald uit het organiseren van evenementen. Zo deed ik dit regelmatig voor mijn lespraktijk (bijv. Klavierleeuwendag) en als afstudeeropdracht van de pabo (concerten voor basisschoolklassen). In Gouda is een prachtige kapel: de Agnietenkapel, waar geen vleugel staat. Ik wilde daar graag een of meerdere concerten organiseren, en in combinatie met mijn afstudeeropdracht van het conservatorium in Den Haag groeide dit uit tot een volledig festival. 


Hoe heeft de eerste editie van het festival in 2024 bijgedragen aan de muzikale gemeenschap in Gouda?

Ik merk dat veel mensen die bij de eerste editie aanwezig waren, ook de tweede keer terugkwamen en snel tickets hebben geboekt toen het programma bekend werd. Uit de reacties blijkt dat mensen het festival zeer waarderen.


Kun je een overzicht geven van wat bezoekers kunnen verwachten tijdens de tweede editie van het festival in februari 2025?

Die is inmiddels geweest 😊 Ik stuur een fotoalbum door en later, als die klaar is, de aftermovie.


Welke criteria hanteer je bij het selecteren van artiesten en programma’s voor het festival?

Dat hangt van veel factoren af. Ik vind het belangrijk relatief veel jonge artiesten te programmeren, maar de muzikale kwaliteit staat voor mij altijd op één. Daarnaast vind ik een gevarieerd programma essentieel. In de tweede editie was dat zeker het geval: een pianotrio, een familieconcert voor kinderen, een koor (de mis van Rossini), een dinerconcert en meesterpianist Enrico Pace.


Hoe draagt het festival bij aan de promotie van klassieke pianomuziek onder een breder publiek?

In samenwerking met de Brede School organiseren we concerten voor basisschoolklassen, waardoor kinderen die hier normaal niet mee in aanraking komen, dat nu wel doen. Het familieconcert is voor alle leeftijden. Het dinerconcert op Valentijnsdag spreekt weer een heel ander publiek aan, zoals jonge stellen. Het Open Podium vond plaats in het hart van de stad en was openbaar toegankelijk, waardoor mensen even kort konden in- en uitlopen om te luisteren. Dit maakte het laagdrempelig en toegankelijk voor een breder publiek.

Educatie en Lesgeven

Als oprichter en docent van Pianoschool Scarlatti, wat is je filosofie ten aanzien van pianoles en muziekeducatie?

Ik heb tijdens mijn studies altijd al lesgegeven, waardoor ik opgedane kennis direct kon delen met leerlingen. Naast de vanzelfsprekende goede basis die ik mijn leerlingen wil meegeven, ben ik van mening dat het belangrijkste is dat ik ze enthousiast maak voor het instrument en voor muziek in het algemeen. Een mooie uitspraak van Loesje is: “Onderwijs methode: vind iets leuk, dan leer je het vanzelf.” Ik probeer op diverse manieren mijn leerlingen te enthousiasmeren. Dit lukt allereerst omdat ik zelf enorm veel houd van mijn vak en dat enthousiasme wil overdragen. Daarnaast laat ik leerlingen veel zelf repertoire kiezen en probeer ik hen te inspireren door samen concerten te bezoeken, groepslessen te organiseren en hen te motiveren om deel te nemen aan evenementen zoals Pianofestival Gouda.


Hoe balanceer je je tijd tussen lesgeven, optreden en het organiseren van het festival?

Studeren doe ik altijd in de ochtend, wanneer mijn concentratie en focus op hun scherpst zijn. Lesgeven en repeteren plan ik vaak in de middagen of avonden. De tijd die overblijft, besteed ik aan organisatiewerk, waar ik eigenlijk altijd wel motivatie voor kan vinden. Hierdoor kan ik de ‘dode uurtjes’ efficiënt benutten.


Welke adviezen geef je vaak aan je studenten om hen te inspireren en te motiveren?

Ik raad mijn studenten altijd aan om veel naar muziek te luisteren, concerten te bezoeken en samen met anderen te spelen. Dit helpt niet alleen bij het ontwikkelen van muzikaliteit, maar ook bij het opbouwen van een diepere connectie met de muziek.

Toekomstplannen en Visie

Wat zijn je ambities voor de toekomst van het Pianofestival Gouda?

Ik hoop dat het festival met zekere regelmaat terugkeert. Of dit ieder jaar of eens per twee jaar zal zijn, is nog niet bekend, maar ik hoop absoluut dat het een blijvende rol gaat vervullen in het Goudse muziekleven.


Zijn er specifieke projecten of samenwerkingen waar je naar uitkijkt in je muzikale carrière?

Met mijn trio hebben we twee bijzondere projecten in de agenda staan, waarvan ik alvast een tipje van de sluier kan lichten. Eén project is een samenwerking met een danser in de NJO Muziekzomer, en het andere is een samenwerking met mijn man Leendert Verduijn, organist. We gaan het Tripelconcert van Beethoven uitvoeren in een arrangement voor pianotrio en orgel.


Hoe zie je de rol van klassieke muziek in de moderne samenleving, en wat kunnen we doen om deze relevant te houden?

Ik denk dat veel meer mensen van klassieke muziek houden dan we eigenlijk denken. Dit blijkt bijvoorbeeld bij kinderen: als je een basisschoolklas goede muziek laat horen (en deze goed introduceert en een context geeft), zullen bijna alle kinderen ervan genieten. Het allerbelangrijkste is dat we jonge generaties leren luisteren naar muziek en hen in aanraking laten komen met verschillende stijlen.

Persoonlijke Reflecties

Welke uitdagingen ben je tegengekomen in je carrière, en hoe heb je deze overwonnen?

Mijn carrière is nog jong, maar ik merk nu al dat het een uitdaging is om een gezonde balans te houden. Concerten (en bijvoorbeeld ook het pianofestival) komen in vlagen, wat betekent dat er soms weinig werk is en op andere momenten heel veel. Ik denk dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en rust te nemen op de momenten dat het kan, zodat je maximaal kunt presteren op de momenten dat het nodig is.


Hoe blijf je jezelf artistiek uitdagen en ontwikkelen?

Door voortdurend nieuwe programma’s in te studeren, zowel solo als voor pianotrio. Daarnaast ontwikkel ik regelmatig nieuwe projecten, zoals Pianofestival Gouda.

3. Wat hoop je dat het publiek meeneemt na het bijwonen van je concerten of het festival?

Ik hoop dat er tijdens het concert momenten zijn waarop de tijd lijkt stil te staan en het publiek ademloos luistert. Mijn wens is dat mensen na afloop opgeladen en geïnspireerd naar huis gaan.

Redactie e-mailadres: 

info@pianovrienden.nl

Pianovrienden | 2024