Redactie e-mailadres: info@pianovrienden.nl
PianoVrienden

 

Aanmelden
Heb je thuis een akoestische piano of vleugel? Dan is het belangrijk om het regelmatig te stemmen. Het geluid van een goed gestemde piano is gewoon prettig om op te spelen.


Zorg goed voor je piano en plaats deze op een optimale plaats. Dat is duurzaam en de piano of vleugel blijft langer goed gestemd.Het optimale klimaat voor de piano
De piano moet in een omgeving met een constante luchtvochtigheid van ongeveer 50-60% zijn. Grote schommelingen zijn ongunstig. Als gevolg hiervan wordt de piano sneller ontstemd. Bovendien lijdt het hout aan extreme verandering. In geval van schommelingen kan het hout in de piano kromtrekken. Of het kan zelfs scheuren in het klankbord veroorzaken. De kwaliteit van het geluid wordt dan slechter. Het is ook minder prettige om de piano of vleugel te spelen.


De kosten van een pianostemming is verschillend. De kosten kunnen sterk variëren door:

Ÿ
De leeftijd van de piano
Ÿ
De zorg voor de piano
Ÿ
De klimatologische omstandigheden
Ÿ
Benadering van de pianostemmer
Ÿ
Merk & prijsniveau van de piano

Vind hier op PianoVrienden een pianostemmer bij jou in de buurt.

Hoe vaak is stemmen nodig om de piano stabiel te houden?
Naast de luchtvochtigheid speelt ook het gebruik een rol. Worden complexe en technisch uitdagende stukken gespeeld? Hoe vaak wordt er gespeeld? Een vuistregel is, de piano twee keer per jaar te stemmen. Zodat je ervoor kunt zorgen dat d epiano een stabiele stemming behoudt. Wanneer de piano vals gaat klinken, is het de hoogste tijd om het instrument opnieuw af te stemmen.

Kan ik zelf op een piano stemmen?
Probeer niet zelf je piano of je vleugel te stemmen. Omdat het proces erg  complex is.

Professionele pianostemmers hebben jarenlange training en ervaring. Zo'n goed gehoor krijg je niet door een YouTube-video, een app of uit een boekje.Met een pianostemmer worden veel verschillende hulpmiddelen gebruikt. Hij werkt niet alleen op het gehoor, maar met een stemvork of stemapparaat, stemwiggen en een stemhamer.

Pianostemmer
Pianostemmer is een algemene naam voor zowel de stemmer als de technicus. In gebruikelijke situaties gaat de stemmer niet verder dan stemmen en kleine reparaties.

Historie stemmer/technicus
Voorheen stuurde de pianowinkel de stemmer op pad om zes tot acht piano's per dag te stemmen. Voor het technische werk kwam de pianotechnicus uit de werkplaats of werd de piano naar de werkplaats gehaald.

Sinds het ontstaan van de Vereniging voor Pianotechnici Nederland (VvPN) in 1997 en de sterke verbetering van de Opleiding Pianotechniek in het HMC in Amsterdam, hebben veel pianostemmers zich ontwikkeld tot all-round pianotechnici. De VvPN en het HMC hebben er voor gezorgd dat er ook meer samenwerking is tussen stemmers en technici.

Een "goed onderhouden" piano, die elk half jaar is gestemd, heeft in de regel onderhoud aan het mechaniek nodig. Tussen de houten en metalen delen zit vilt en leer wat zelfs als de piano niet wordt gebruikt door zwaartekracht en veerspanning steeds meer samendrukt. Wanneer er wel gespeeld wordt gaat dit uiteraard nog sneller. Draai- en wrijfpunten worden stroever. Een nieuwe piano moet al na een jaar bijgeregeld worden, maar vaak is dit in tientallen jaren niet gebeurd.

Het wordt een zwaarder en inefficiënt spelende piano of vleugel waar niet goed zacht of gelijkmatig op gespeeld kan worden. Op deze piano kan daardoor de speeltechniek niet goed worden aangeleerd, terwijl dit wel belangrijk is voor het zelfvertrouwen. Op een goed afgeregelde piano lukken wel alle loopjes
Pianostemmer en -technicus
Vind hier op PianoVrienden een pianostemmer bij jou in de buurt.
Vereniging voor Pianotechnici Nederland

De Vereniging voor Pianotechnici Nederland is opgericht in 1995. Zij heeft leden in Nederland en België. Het lidmaatschap staat open voor personen, die beroepsmatig als pianotechnicus werkzaam zijn of zijn geweest, en voor leerlingen van een erkende vakopleiding.
De VvPN streeft ernaar de technische kwaliteiten van pianostemmers en pianotechnici te vergroten. Dit probeert zij op verschillende manieren te bereiken. Lees meer hierover bij "Over de VvPN".
Het HMC (Hout- en Meubileringscollege)

Het HMC (Hout- en Meubileringscollege) is sinds 1929 een zelfstandige mbo vakschool. Wij zijn een relatief kleine school en dit zorgt voor een persoonlijk karakter en veilige sfeer. Wij leiden op voor beroepen in de richtingen interieur, meubel, techniek en design. Wij bieden onder andere opleidingen aan voor meubelmaker, interieuradviseur, creatief vakman, verkoper wonen, timmerman, meubelstoffeerder en pianotechnicus. Het HMC heeft een locatie in Amsterdam en in Rotterdam. De meeste opleidingen bieden we op beide locaties aan, dus je kunt zelf jouw locatie kiezen.