Redactie e-mailadres: info@pianovrienden.nl
PianoVrienden

 

Aanmelden
Educatie

Programmamaker - Geoffrey Madge

 

Geoffrey Madge vertrok in 1963, nadat hij de ABC Piano Competition in Sydney had gewonnen, naar Europa. Hij vestigde zich in Nederland als hoofdvakdocent piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Internationale bekendheid verwierf hij o.a. met de 6 CD anthologie van de pianowerken van Ferruccio Busoni en met het “Opus Clavicembalisticum” van Sorabji.

 

In recital programmes maakt hij combinaties van uitdagend met het meer bekende repertoire, oude en recente composities en, bovenal werken van Bach.

 

Tot zijn vele CD opnames behoren de volgende bekroonde producties van het 1ste piano concert van Xenakis met het New Philharmonia Orchestra, het Opus Clavicembalisticum van Sorabji, en bij Philips, de Busoni-anthologie. Hij componeerde daarnaast zelf, o.m. strijkkwartetten, liederen, een pianoconcert, en solowerken voor piano.

 

Over zijn programma “Madgepoint” zegt hij: “Het is erg jammer dat er zo weinig aandacht wordt besteed aan onze legendarische voorgangers. Daarom wil ik ook, naast de groten van nu, ook deze grootheden voor het voetlicht brengen in mijn programma Madgepoint. We hebben het over de discografie van 1902 tot en met nu.”

 

Website: www.geoffreymadge.com

Programmamaker / Presentator - Thijs Bonger

 

“Muziek doet veel met mij. Ik ben hongerig naar nieuwe muzikale ervaringen en wil anderen daarvan mee laten genieten. In mijn programma’s plaatst ik meestal vrij onbekende componisten in een muziekhistorisch kader en selecteer het beste uit hun oeuvre. Voorbeeld is Herkansing voor Hummel, een serie van 38 uitzendingen over deze inwonende leerling van Mozart.

 

Vanaf april 2018 ben Ik bezig met een groot project, getiteld Geniale Muziekvrienden. Daarin onderzoek ik de diepe vriendschap tussen Haydn en Mozart en wat die muzikaal allemaal heeft opgeleverd. Elke eerste dinsdag van de maand om 20:00 uur.

 

Naast mijn Concertzenderwerk ben ik muziekjournalist voor de ochtendkrant BN/DeStem. En ik schrijf veel programmatoelichtingen voor het Muziekgebouw aan het IJ en Philharmonie Zuidnederland. Ook geef ik geregeld lezingen, o.a. voor de HOVO (=Hoger Onderwijs voor Ouderen). Ik werkte als redactielid voor het TV-programma ‘De Tiende van Tijl’. Bij uitgeverij home-academy.nl verschenen er zes luisterboeken van mijn hand: Tsjaikovski, Mendelssohn, Saint-Saëns, Haydn, Gershwin en Chopin.”

 

Email: thijs.bonger@concertzender.nl

In een speciale aflevering van ‘Het Piano Atelier’ vraagt programmamaker/presentator Thijs Bonger zich af wat Schubert heeft bewogen om een eenmalige uitstap te maken naar een gebied waar hij zich normaal niet ophield. Met zijn exuberante virtuositeit is Schuberts ‘Wandererfantasie’ een volstrekte eenling in zijn oeuvre. Ook de opbouw van het stuk is virtuoos. Varianten van een en hetzelfde thema vormen de basis voor alle vier de delen en maken er zo een zeer hecht bouwwerk van. We horen het lied waarop dit thema is gebaseerd, ‘Der Wanderer’.  Liszt was er ook door gefascineerd en bewerkte de fantasie voor piano en orkest. Daarna klinkt er een fascinerende uitvoering van de Wandererfantasie door Naruhiko Kawaguchi op een vleugel uit 1817.

 

  1. Franz Schubert: Der Wanderer D 489 Christopher Maltman, bariton. Graham Johnson, piano
  2. Franz Schubert: 2e deel uit Wandererfantasie D 760 Bertrand Chamayou, piano
  3. Schubert/Liszt: 2e deel uit Wandererfantasie S 366 Teo Gheorghiu, piano. Musikcollegium Winterthur olv. Douglas Boyd.
  4. Franz Schubert: Wandererfantasie in C gr. D 760 Naruhiko Kawaguchi, fortepiano

 

Samenstelling & presentatie:

Meesterpianist Geoffrey Madge en Louis Thörig over belangwekkende musici en hun interpretaties uit heden en verleden.

 

Aflevering 145: Brahms Piano kwartetten 2

 

 

Johannes Brahms – Pianokwartet nr. 2 in A op. 26

 

Artur Rubinstein, piano met het Guarneri Quartet.

 

 

 

 

 

 

 

Samenstelling & presentatie:

PERSBERICHT

Mahler nr. 4 - Stairway to Heaven
EEN SAMENWERKING VAN SYMFONISCH COLLECTIEF BREDA &ONZE LIEVE VROUWELYCEUM BREDA
Het is de eerste keer in haar zevenjarige bestaan dat Symfonisch Collectief Breda een symfonie van Mahler uitvoert. Het collectief wil met deze nieuwe stap in haar programmering scholen inspireren om zich aan te sluiten bij deze educatieve formule, waarbij leerlingen op een eigentijdse manier in aanraking komen met symfonische muziek.

Leerlingen van het Onze Lieve Vrouwelyceum brengen zelfgemaakte muziek ten gehore, geïnspireerd door thema's uit de Symfonie onder begeleiding van Peter Denissen. Ook
zal een aantal leerlingen zelf dirigeren, als echte maestro's!

Na een korte pauze speelt het Symfonisch Collectief Breda onder leiding van Jos Schroevers de Vierde Symfonie van Mahler. Voor deze uitvoering werken jong en oud, amateurs en professionals nauw samen.

In het slotdeel, Das himmlische Leben, gezongen door de Bredase sopraan Sang Mee Van de Walle, voeren dansleerlingen een choreografie uit van Marleen Hendrickx.

Het concert belicht het meesterwerk van Mahler van verschillende kanten en maakt van de avond in de Grote Kerk een bijzondere belevenis.

Concert in de Grote Kerk Breda Datum: zondag 22 maart 15:00 - 17:00 uur Locatie: Kerkplein 2 Breda Tickets: voorverkoop € 10 via info@symcobreda.nl aan de deur € 12,50 kinderen t/m 12 jaar € 5

Tevens vindt op donderdagavond 19 maart om 19:30 uur een besloten try out plaats in het Onze Lieve Vrouwelyceum.

Dit concert is mogelijk gemaakt door steun van de Gemeente Breda en de Stichting Grote Kerk Breda